Κίνητρα αξιοποίησης εγκαταλειμμένων κτιρίων της Θεσσαλονίκης

Κίνητρα αξιοποίησης εγκαταλειμμένων κτιρίων της Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 12092/13.05.08

Προς Υπουργούς:
- ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
- Οικονομίας & Οικονομικών
- Πολιτισμού


Εικόνα παρακμής και εγκατάλειψης παρουσιάζει το οικοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, το οποίο τα τελευταία χρόνια δεν έχει δείγματα αναπαλαίωσης και εκμετάλλευσης των ελάχιστων κτιριακών εγκαταστάσεων.

Μόνο στο δομημένο κεντρικό αστικό ιστό της πόλης έχουν καταγραφεί 3.500 ετοιμόρροπα κτίρια, ενώ το κτιριακό απόθεμα της Θεσσαλονίκης ήδη από το 1983 είναι χαρακτηρισμένο γερασμένο. Το 78% των κτιρίων έχουν κατασκευαστεί με βάση τους παλιούς ή ακόμα και χωρίς αντισεισμικούς κανονισμούς, γεγονός που καθιστά τη διάρκεια «ζωής» των κτιρίων μικρότερη και το κόστος επισκευής τους ακόμα μεγαλύτερο. Την ίδια στιγμή ωστόσο καθώς σημειώνεται έλλειψη χώρων δόμησης, η αξία των κτιριακών αυτών εγκαταστάσεων ανεβαίνει συνεχώς.
Τα εν λόγω κτίρια έχουν υποστεί βαθιά φθορά από την πολυετή εγκατάλειψη και το κόστος συντήρησής τους εκτινάσσεται στα ύψη. Ως εκ τούτου οι ιδιοκτήτες τους μη μπορώντας να ανταποκριθούν οικονομικά προτιμούν να εγκαταλείψουν τελείως τα κτίρια προκειμένου να πάρουν άδεια κατεδάφισης, με απώτερο σκοπό να εκμεταλλευτούν στη συνέχεια το οικόπεδο, που είναι πιο προσοδοφόρο. Αποτρεπτικά λειτουργεί ακόμα υψηλό κόστος συντήρησης που για ένα ετοιμόρροπο κτίριο ξεπερνά το 60% με 70% του συνολικού κόστους που θα απαιτείτο για την ανέγερση ενός καινούργιου κτιρίου.
Συνεπώς στο ιστορικό κέντρο κυρίως της πόλης χάνονται αναξιοποίητα πολλά κτίρια, ιδιαίτερα σε χαρακτηριστικές γωνιές της πόλης όπως οι αγορές στο Καπάνι, στο Μπεζεστένι, στη Μοδιάνο και στην Άθωνος όπου τα περισσότερα κτίρια είναι εγκαταλελειμμένα. Πρόκειται για κτίρια στα οποία αποτυπώνεται η ιστορία της Θεσσαλονίκης, καθώς αρκετά από αυτά δεν έχουν καταστραφεί από την πυρκαγιά που έπληξε την πόλη το 1917.
Περίπου 500 είναι τα κτίρια του ιστορικού κέντρου της πόλης που αποτελούν την καρδιά της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης. Τα εγκαταλελειμμένα αυτά κτίρια ιστορικής σημασίας μπορεί να εγκυμονούν ιδιαίτερους κινδύνους για τους ανυποψίαστους περαστικούς, ένα θέμα που έχει τεθεί σε προηγούμενη κατατεθείσα ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς «Άμεση απειλή για τους Θεσσαλονικείς εκατοντάδες ετοιμόρροπα κτίρια στην πόλη» (Αρ. πρωτ. 6859/17-04-07).

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Προβλέπεται να παραχωρηθούν από τα αρμόδια Υπουργεία κίνητρα-διευκολύνσεις στους ιδιοκτήτες διατηρητέων κτιρίων και κτιρίων ιστορικής σημασίας, προκειμένου να προχωρήσουν στην αναπαλαίωση και αναστήλωση τους, ώστε να μην εγκαταλείπονται προκειμένου να ανακηρυχθούν κατεδαφιστέα;

- Υπάρχει πρόθεση από το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού να προχωρήσει στην αγορά ή εκμίσθωση διατηρητέων κτιρίων που καταρρέουν στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης για αξιοποίηση και χρήση;

Απαντήσεις Υπουργείων